Църква Св. Троица-Банско

„Света Троица“ е православна църква в град Банско, България, част от Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Църквата е изградена в центъра на селището. Разрешението за строеж на храм е получено през 1833 г. Главният майстор строител е Димитър Доюв. В строителството участва 350 майстори – каменоделци, строители и резбари, както и доброволци от селото. Храмът е завършен в 1835 г. и представлява трикорабна псевдобазилика.

Осемте големи иконостасни икони са дело на видния представител на Банската художествена школа Димитър Молеров, изработени в 1839 – 1841 година. В църквата работи и синът му Симеон Молеров, като иконите му са смятани за негово върхово постижение, както и внук му Георги Молеров.

Окончателно завършена, църквата, кулата и високият ограден зид образуват забележителен архитектурен ансамбъл. Самата църква е трикорабна и безкуполна сграда. Изумява с огромните си размери – дължина 44м, ширина 22м, и височина 12м (вътрешни размери – 35,50 х 19,80м). Архитектурата на сградата е направена, така че мами окото да изглежда малка, а всъщност не е. Градежът на храма е монументален, каменната зидария е изпълнена с изключително майсторство.

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРОЕКТА

Клиент: Община Банско
Реставрирана: 2008
Архитект: Росица Михайлова