ОП (ОКИ) Стара София

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Оценки на паметници на културата

Централна минерална баня

Централната минерална баня е емблематична сграда в центъра на София, район „Оборище“. Тя е паметник на културата с национално значение.

Построена е по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 година на мястото на съществувала дотогава турска баня, която е разрушена. Изградена е в стил сецесион, но и с типични български, византийски и изобщо източно-православни орнаментални елементи, дело на художника Харалампи Тачев.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. тежко удрят сградата и напълно унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е засегнат, но по-късно банята е напълно възстановена.

АДАПТАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНА БАНЯ В МУЗЕЙ

През 2007 г. Столичният общински съвет приема ново решение, с което за сметка на одобрения втори етап от музейната част се предвижда да се изгради SPA център и в последния вариант за музейната част остават помещенията по западната и южната фасади на сградата и централното фоайе, с разгъната площ на четирите нива приблизително  7400 квм. Към музейната част се добавят и два /от общо четири/ от вътрешните дворове, които са от двете страни на Централното фоайе.

Оценки на паметници на културата

Софийска минерална баня

Адаптация на централната минерална баня за музей.

Административна сграда на ул. Сердика 1

Филиал “Сердика” на Столична библиотека